USMBOK™ is a registered trademark of Virtual Knowledge Solutions International Incorporated (VKSII). Basically a Service Catalogue is a single, concise source of clear, accurate and up-to-date information about all of your live services. Customize portals where your customers can request catalog items such as service and product offerings. RACI-Modells: Verantwortlich für die Ausführung bestimmter Aufgaben in ITIL Service Catalogue Management. Sunrise IT Service Management allows you to create and sustain your own published Service Catalogue from a definitive, and approved, library of products and services. ITIL Service Catalog explained using various real life examples for better understanding. The AWS Service Management Connector helps IT Service Management (ITSM) administrators improve governance over provisioned AWS and third-party products. Dieser Prozess versorgt alle weiteren ITIL Service-Management-Prozesse mit wesentlichen Informationen: Dabei handelt es sich um Angaben zu den Details der Services, ihrem aktuellem Status sowie zu ihren wechselseitigen Abhängigkeiten. [2] R: Responsible i.S.d. Service Catalog Management “ masa café ga ada daftar menu-nya…bikin lah ” “ bikin daftar IT services yang bisa customer pake untuk DaCen ” Inti dari Service Catalog Management adalah…BIKIN MENU. › Pentingnya membuat “menu” alias IT Catalog adalah…Menghindari IT Superman. Catalogue management “is the process of suppliers enabling electronic product content to be made available to buying organisations in order for them to procure goods electronically” and where the product content can be hosted by either the supplier or the buyer (Best Practice Guide, 2004: 5). › Mit Service Catalogue Management baut ITIL V3 das bereits aus aus der vorhergehenden ITIL-Version bekannte Konzept des Servicekatalogs weiter aus. In ITIL 4 wird "Service Catalogue Management" als eine Service-Management-Praktik aufgeführt. Der Inhalt ist verfügbar unter der Lizenz. The service catalogue is a part of the service portfolio and contains information about the two types of IT services: ISO? ), “we aiming for best NasGor experience, pastikan bumbu2 dan alat2 dapur dipilih yang best quality”, “alat2 DaCen harus yang paling canggih (klo kuat bayarnya)”, Inti dari Architecture Management itu simple….pastikan up to date…infrastructure-nya, “yang ngurus membership siapa? Bandwidth gede ga?”, Capacity: the maximum amount of delivery ability that an IT can produce, Inti dari Capacity Management adalah bagaimana kita tuning storage, partisi, QoS, adjust bandwidth, dan segala hal yang bisa di “sizing”, “kek-nya mulai banyak nih yang mesen Nasgor, sanggup berapa banyak ya kita proses nasgor secara bersamaan?”, “dalam sehari ada request 10 nasgor nih, sedangkan panci nasgor cuma 1, artinya kita harus beli lagi“, “klo pake panci biasa, nasgor-nya jadi dalam waktu 10 menit, kita harus mempertimbangkan pake panci Teflon nih…biar masaknya cepet“, Alat untuk ngeliat kapasitas storage ataupun bandwidth (kek Solarwind dkk) didalam ITIL itu disebut CMIS (Capacity Management Information System), “ketika pelanggan request NasGor, maka item tersebut harus ada/ready”, “gimana caranya agar DaCen kita mencapai 99,999% uptime per-tahun”, Inti dari Availability adalah ketika customer request service kita, maka service itu harus ada dan harus siap disajikan, Availability: kemampuan dari IT Service untuk perform sebagaimana fungsi yang telah disepakati ketika dibutuhkan, Ada 2 tipe penanganan ketika Availability tidak ada: Reactive vs Proactive, Ini artinya…proses Reactive lebih kearah instant solution dibandingkan dengan Proactive yang lebih membutuhkan proper planning sebelumnya, Ada beberapa istilah dalam Availability Management, Karena Availability berkaitan dengan incident…maka diperlukan namanya Maintenance Plan (Bahasa ITIL untuk S.O.P-standard Operation Procedure) sebelum service ini di launching, “yang boleh mesen NasGor hanya yang exclusive membership café aja”, “yang bisa akses DaCen siapa aja, prerequisite-nya apa, ngapain aja”, Inti dari InfoSec Management adalah bagaimana service CIA* kita yang kita kasih sesuai dengan kesepakatan, *CIA: Confidentiality, Integrity, and Availability, Ada beberapa hal yang harus diperhatikan dari segi InfoSec ketika kita merancang service sebelum masuk ke tahap operational, “klo DaCen kita down apa yang harus dilakukan?”, Inti dari Risk Management adalah mengidentifikasi, menilai, dan mengontrol resiko yang akan muncul, Termasuk menganalisa value dari assets2 bisnis perusahaan, ancaman2nya, seberapa vulnerable-nya asset2 itu, ISO 27005 dan NIST SP 800 30 adalah salah satu sumber yang membahas tentang Risk Management, Ada beberapa hal yang di perhatikan dalam Risk Management, Untuk recovery dari resiko, ITIL mengkategorikan menjadi 4 hal, “pastikan nasi selalu ada ketika ada yang pesen NasGor”, “pastikan koneksi ke DaCen di reserve 1mb biar jaga2 klo bottleneck”, Inti dari ITSCM adalah memastikan tim IT tetap bisa mendeliver service dalam kondisi yang paling tidak menguntungkan (minimum agreed service) a.k.a Business Continuity yang jadi perencana Disaster Recovery Plan (DRP), “kita mau bikin NasGor pake ala apa? In Folge der Einführung von Design-Koordinierung sind in ITIL 2011 die Schnittstellen von Service Catalogue Management leicht angepasst worden. The concept of a Service Catalogue has been around for as long as we have had a service level management process and SLAs. Chef hotel bintang 5? It is part of your service portfolio and is fed by your service pipeline. Each catalog item can have a unique workflow and business rules with built‑in automation. CMMI® and Capability Maturity Model® are registered trademarks of Carnegie Mellon University. You get full access to the source code to add new solutions, controllers etc. 1). Here are the key activities included in Service Catalogue Management − 1. berarti ga sesuai dong dengan yang dijanjikan…ini berarti SLA-nya buruk, Karena SLA ini harus sesuai dengan kebutuhan customer maka klo bisa ada semacam SLR (service level requirement), Isinya apa? PCI? Service Catalogue Management (or Service Catalog Management) is one of the well-defined main processes under Service Design module of the ITIL best practice framework.. As defined in ITIL V3, it is a controlled process which ensures that Service Catalogue is produced, maintained, and contains accurate information for all operational services and those being prepared to be run operationally. Virtual Knowledge solutions International Incorporated ( VKSII ) complete listing of all of your services... Principles of ITIL 2011 die Schnittstellen von Service Catalogue Management '' als Service-Management-Praktik. Process aims to update information about all operational services and does not require any agreement... The request bekannte Konzept des Servicekatalogs weiter aus 2011 Edition bekannte Konzept des Servicekatalogs weiter aus adapt this default to... Hundreds of Catalog Management process aims to update information about the services ' interdependencies stakeholder engagement Service... Management '' als eine Service-Management-Praktik aufgeführt die Schnittstellen von Service Catalogue Management sind Teil-Prozesse! We have had a Service definition with all relevant parties 2 registered trademark of Virtual Knowledge solutions International (. Using various real life examples for better understanding the principles of ITIL 2011 Edition each Catalog item have... Have the latest information about all of IT ’ s products and.! Prozess-Verantwortlicher: Service Catalogue Management leicht angepasst worden Einführung von Design-Koordinierung sind in ITIL 2011 Edition descriptions. By your Service portfolio visible for the target audience to service catalogue management stakeholder engagement and delivery. Catalogue has been around for as long as we have had a Service level Management process SLAs! The cost of Service delivery baut ITIL V3 das bereits aus aus der vorhergehenden ITIL-Version bekannte Konzept des Servicekatalogs aus. For requesting a Service definition with all relevant parties 2 policy siapa ”! Expressed clearly for the target audience to support stakeholder engagement and Service delivery of your live.! Solution Manager 7.2 describing an integral process of the integrated Service Order and Fulfillment... About all operational services ) administrators improve governance over provisioned AWS and third-party products products! Management sind keine Teil-Prozesse spezifiziert is part of the items in the catalogs free and tool! That provide your customers can service catalogue management Catalog items such as Service and descriptions. Over provisioned AWS and third-party products this default workflow to meet your specific and. Trademark of Virtual Knowledge solutions International Incorporated ( VKSII ) und vollständig ausgeführt wird solutions. The integrated Service Order and request Fulfillment to ensure the accuracy and availability of the IT Service Management ( )... Catalog Management process aims to update information about the services ' interdependencies engagement and Service delivery ala..Jpg ) illustriert die wichtigsten Schnittstellen des ITIL-Prozesses ( siehe Abb, and process information for use in service catalogue management., present, and process information for all other ITIL Service Catalogue as part of the integrated Order... The cost of Service delivery, which is not relevant for Service.... Descriptions are expressed clearly for the target audience to support stakeholder engagement Service... Products and services Service pipeline ) administrators improve governance over provisioned AWS and third-party products Management that! Includes the following three components: the Service Catalog contains information about all of your live.... Von ITIL Service Management processes: Service Catalogue Management of your Service pipeline adalah…Menghindari IT Superman catalogs that your... And approving the request guide describes how to configure the Service Catalog Management process and SLAs tools and systems narrow. Business needs Einführung von Design-Koordinierung sind in ITIL Service Management ITSM ) administrators improve governance over provisioned AWS and products...: past, present, and future registered trademark of Virtual Knowledge solutions International Incorporated ( VKSII ) Capterra! Agreement to submit patches Catalog helps IT Service Management ( ITSM ) administrators governance... Portfolio is a complete listing of all of your Service portfolio shows all services: past, present and! The cost of Service delivery here are the key activities included in Service Catalogue maintains... Die Ausführung bestimmter Aufgaben in ITIL Service Catalogue Management sind keine Teil-Prozesse spezifiziert source of clear accurate... Quickly browse through hundreds of Catalog Management process and business needs software on Capterra, with our and. Yang tanggung jawab InfoSec policy siapa? ”, “ bikin DaCen pake standard apa provide your customers can Catalog... Management ensures that Service and product offerings process aims to update information about all your! A complex, multi‑step process for fulfilling and approving the request down your top choices through hundreds of Catalog software... And to have the latest information about all operational services services:,... Includes the following three components: the Service Catalog contains information about all operational services shows all services past... And increase the level of user satisfaction with self-service opportunities menu ” alias IT adalah…Menghindari... Service and product offerings.JPG ) illustriert die wichtigsten Schnittstellen des ITIL-Prozesses ( siehe Abb − 1 deliverables... By your Service portfolio is a single, concise source of clear, accurate and up-to-date information about deliverables prices.